כחלק משגרת הצמחים שלי (אם ככה אפשר לקרוא לזה…)
לפעמים אני מייבשת את הצמחים שלי
הסיבה העיקרית היא כדי לשמר את הצמח לאורך זמן. זה נחוץ לי כאשר יש צמח שהוא חד שנתי ואני רוצה להרוויח אותו לכל השנה (למשל לחליטה או כתבלין), אז בעונה שלו אני מלקטת אותו, מייבשת ומכניסה לצנצנת.
יתרון נוסף בייבוש צמחים הוא ריכוז החומרים הפעילים שנמצאים בצמח (אני בעצם מאדה ממנו את המים שמוהלים את החומרים הפעילים שבו)
אבל, יש גם חסרון- בתהליך הייבוש, במיוחד בצמחי תבלין ארומתיים, אני עלולה לאבד גם חלק מהחומרים הנדיפים שבצמח שנותנים לצמח את הארומה וגם סגולות רפואיות.
לכן חשוב להקפיד על תהליך ייבוש שישמור כמה שאפשר על חומרים נדיפים ועל ויטמינים וחומרים פעילים.
איך עושים את זה? יש כמה אפשרויות:
תלייה הפוכה- אפשרות אחת היא ליצור צרור מהצמח, לקשור אותו בחבל או בחוט ולתלות אותו הפוך בחדר מאוורר וחשוך
ייבוש על מסננת או רשת באיזור חשוך ומאוורר.
ייבוש בשקית נייר- מתאים בעיקר לפרחים ועלים קטנים שאני לא קוצה שיתפזרו לי.
בייבוש של קליפות אני משחילה אותן על חוט ותולה במטבח או לחילופין משחילה על שיפוד ועושה זר של שיפודי קליפות. לאחר הייבוש אני מכניסה לצנצנת ונהנית מהם למשך חודשים ארוכים.
ישנן שיטות נוספות כמו ייבוש בשמש או בתנור- בהן אני פחות משתמשת כשמדובר בייבוש של עלים ופרחים
ולדעתי הן יכולות להתאים יותר בייבוש של פירות וירקות…