טינקטורה – המדריך השלם

לא פעם אנשים שומעים את המילה טינקטורה ומרגישים קצת מבולבלים לגבי אופן ההכנה ולמה לא להכין פשוט חליטה 🙂 טינקטורה היא אחת הדרכים העתיקות, והפשוטות ביותר למצות את כוחות הריפוי של צמחי המרפא. היא מאפשרת לשמור את החומרים הפעילים לאורך זמן, לשלב אותם בקלות בשגרת היומיום, וליהנות ממיצוי רחב של חומרים

טינקטורה- כל מה שרציתם לדעת

טינקטורה (Tincture) היא מיצוי נוזלי של צמחי מרפא באלכוהול, או בתערובת של מים ואלכוהול. זוהי אחת הדרכים העתיקות והיעילות ביותר לשימור ושימוש בצמחי מרפא, והיא מאפשרת להפיק את החומרים הפעילים מהצמח בצורה מרוכזת ונוחה לשימוש.

היתרון הגדול של טינקטורה הוא שניתן לשמור אותה לאורך שנים (בניגוד לחליטות או חליטות מרוכזות שמתקלקלות במהירות), והיא מאפשרת מינון מדויק וקל – כמה טיפות בכוס מים או ישירות מתחת ללשון.
ולא פחות חשוב: האלכוהול ממיס גם חומרים המסיסים בשמן (כמו שמנים אתריים ואלקלואידים). זה יתרון משמעותי על פני חליטה או שמן צמחי/ שמן תשרית.

איך מכינים טינקטורה?

הכנת טינקטורה כוללת שלושה שלבים עיקריים:

  1. בחירת הצמח – ניתן להשתמש בצמחי מרפא טריים או מיובשים.
  2. קביעת יחס מיצוי – כמה צמח לעומת כמה נוזל (נוזל= אלכוהול + מים) ומה אחוזי האלכוהול בפורמולה.
  3. חילוץ החומרים הפעילים – השריית הצמח באלכוהול למשך כמה שבועות, סינון ושמירה בבקבוק כהה. את הצמח יש לקצוץ בכדי לאפשר לכמה שיותר שטח פנים של הצמח לבוא במגע עם האלכוהול.

צמח יבש או טרי – מה עדיף?

  • צמח טרי – מכיל מים טבעיים, ולכן יש לקחת אותם בחשבון כאשר מכינים טינקטורה. היתרון: הוא שומר על החיות של הצמח, מתאים במיוחד לצמחים שמאבדים פעילות בייבוש (כמו צמחים עדינים, ריחניים או כאלה שמאבדים מהחומרים הפעילים שלהם בייבוש)בצמח טרי מחשבים שהצמח מכיל בערך 70% מים, ולכן משתמשים באחוזאלכוהול גבוה יותר
  • צמח יבש – מרוכז יותר, כי רוב הנוזלים כבר יצאו ממנו. היתרון: ניתן למדוד משקל בצורה מדויקת יותר, התוצאה יציבה וקל יותר לשמור על יחס נכון.

מה המשמעות של יחס 1:3?

כאשר רואים על בקבוק טינקטורה את היחס 1:3, המשמעות היא:

1 גרם צמח על 3 מ"ל נוזל

לדוגמה: אם לקחנו 100 גרם צמח יבש, נוסיף 300 מ"ל נוזל ממצה (אלכוהול+מים).

יחסים מקובלים:

  • בצמח טרי – בדרך כלל יחס 1:2 או 1:1.
  • בצמח יבש – לרוב יחס 1:5 או 1:3, אפשר גם להגיע לריכוז של 1:10 כי הצמח מרוכז יותר.
    ככל שיהיה לנו יותר נוזל, כך הריכוז של החומרים הפעילים יהיה נמוך יותר.

מהו אחוז האלכוהול בטינקטורה?

כל צמח דורש אחוז אלכוהול שונה, לפי החומרים הפעילים שבו.

  • צמחים עם שמנים אתריים (נענע, לבנדר, מליסה) – 60%
  • שורשים, קליפות וזרעים קשים (אנג'ליקה, קינמון, אכינצאה) – 40–70%.
  • עלים ופרחים עדינים (קמומיל, פרחי עוזרר, עלי פטל) – 25–40%.
  • שרפים (מור, לבונה, אלת המסטיק, פרופוליס)- 95% אלכוהול

בבית, כשאין ידע מקצועי מדויק, מקובל להשתמש ב־וודקה 40% כממס כללי לרוב הצמחים.

✅ לסיכום:
טינקטורה היא דרך פשוטה ואפקטיבית להפיק את החומרים הפעילים של הצמח. היא מאפשרת לנו לשמור על צמחי המרפא לאורך זמן, במינון קטן ונוח. ההבדל בין צמח טרי ליבש משפיע על היחס והאלכוהול ועל ריכוז של חומרים פעילים מסויימים.

בטיחות: נשים בהריון ומניקות- בליווי מקצועי בלבד.
תינוקות וילדים קטנים-  לא משתמשים בטינקטורות אלכוהוליות.
אנשים עם מחלות כבד, אלכוהוליזם או רגישות לאלכוהול- לא נמליץ על טינקטורה
מי שנוטל תרופות קבועות- חשוב לעת שעלולות להיות אינטראקציות.

מתכון לטינקטורה מעלי זית אפשר למצוא כאן.

הבהרה : המידע במאמר זה נועד לצורכי ידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי אישי. לפני שימוש בטינקטורות או בכל תכשיר צמחי אחר מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע מוסמך.

 

פורסם לאחרונה

מדיניות ביטולים

לאחר שתשלימו את תשלום דמי ההרשמה, מקומכם בקורס יישמר.

ביטול תוך 14 ימים ממועד העסקה:
אם תבטלו את השתתפותכם בתוך 14 ימים ממועד העסקה, תקבלו החזר מלא של כספכם.

ביטול לאחר 14 ימים ועד 30 ימים לפני מועד פתיחת הקורס:
אם תבטלו את השתתפותכם לאחר 14 ימים ממועד העסקה ועד 30 ימים לפני מועד פתיחת הקורס, תקבלו החזר מלא, למעט דמי ההרשמה.

ביטול לאחר תחילת הקורס:
אם תבטלו את השתתפותכם לאחר תחילת הקורס, ייגבו מכם דמי ההרשמה ועלות המפגשים היחסית, בהתאם למספר המפגשים בהם נכחתם.

ביטול לאחר 3 מפגשים:
לאחר 3 מפגשים לא ניתן יהיה לבטל את השתתפותכם בקורס. תוכלו להשלים את הקורס או להעביר/למכור את מקומכם לאדם אחר, בתיאום עם מנחת הקורס.